[解藥] 蘋果新聞 你問我答
不知道可不可以PO在這個版
若是不行還請版主或版友告知
謝謝
括號內是不分責任超弱翻譯
有錯誤的話還請見諒
-------------------------------------------------------------------------------
Q1:Eason~有沒有跟阿徐跑馬拉松~
ANS:我係唔跑步嘅,尋日佢先跑完43km,環島,真係好勁。就算踩單車我都要諗諗。
(我是不跑步的,昨天他先跑完43KM,環島,好厲害。就算踩單車我都要想想)
Q2:阿臣,有無諗過有咩方法可以叫人唔好再係你既concert入面亂叫?
(有沒有什麼方法可以讓人不要在你演唱會上亂叫?)
ANS:唔使咁緊張或認真,搞到自己咁神經衰弱,我控制唔到人哋叫,唔通賣飛時叫《陳奕
迅叫你不要叫演唱會》咩!XD
(不要這麼緊張認真,搞到自己神經衰弱,我控制不到他們叫,難道賣票時要叫《陳奕迅叫你不要叫
演唱會》嘛!XD)
Q3:Eason, 幾時係出廣東大碟?
(什麼時候出廣東專輯?)
ANS:7月,準備就緒。
Q4: Hi 醫神, 你好呀! 1/ 你覺得林子琦(台灣舉重女選手)同你似樣嗎?(附圖)2/ 只
選一個,你會花錢買以下邊個的演唱會飛(assume佢地冇俾飛你)A)李克勤 B) GEM
C) 韓红 D) 陳奕迅
(1/你覺得林子琦長得跟你像嗎?2/只選一個的話,你會花錢去誰的演唱會)
ANS:1/ 似!佢勁好多,我放唔到條嘢喺頸度。佢個表情都唔易做。
2/佢哋嘅飛,我個個都唔駛買架喎,直接搵佢就得。但調返轉,如果李克勤買我嘅飛,
我就覺得好榮幸嘞。
(對不起我不會翻...)
Q5:Eason , 有冇諗過出全英文專輯?
(有沒有想過出全英文專輯?)
ANS:其實有。我再問下唱片公司。
Q6:Eason,幾時開talk show?
ANS:唔好啦掛?我開talk show?有同林海峰傾過,我唱歌,林負責講。但佢要對我好有信心
(不好吧?我開TALK SHOW?有和林海峰講過,我唱歌,林負責講。但他要對我有信心)
Q7:可唔可以快d戒煙?
(可不可以快點戒菸)
ANS:成日掛係口邊嘅嘢,反而唔會做。
(成天掛在嘴邊反而不會做)
Q8:你去開邊頭食飯?lol想搵下你吹水~
(你去哪吃飯?想找你聊天~)
ANS:我平時唔講嘢架喎
(對不起我不會*2)
Q9:Eason ~幾時先開華星三寶演唱會或者合作拍電影~~?
ANS:真係問得好!諗緊。想睇埋《華麗上班族》成績先再算。
(問得好!想看看《華麗上班族》的成績再說)
Q10:你就快要上萬眾同心公益金,心情係咪好興奮?可唔可以形容下?
ANS:都幾架其實!好耐冇去過電視城。感覺新鮮。驚撻Q添。
(好久沒去電影城了。感覺新鮮。)
Q11:聞說你開左製作公司 請唔請人呢XDD
(聽說你開了製作公司 請不請人呢)
ANS:請你做咩先Thethe Wa~
---------------------------------------------------------------------------
少少11題打了好久
以上不負責任翻譯
謝謝指教
--
※ 發信站: 批踢踢實業坊(ptt.cc), 來自: 120.108.168.172
※ 文章網址: https://www.ptt.cc/bbs/Eason/M.1431943474.A.BD9.html
※ 編輯: mayound (120.108.168.172), 05/18/2015 18:05:56
※ 編輯: mayound (120.108.168.172), 05/18/2015 18:08:54
推
05/18 18:13, , 1F
05/18 18:13, 1F
→
05/18 18:16, , 2F
05/18 18:16, 2F
推
05/18 20:27, , 3F
05/18 20:27, 3F
→
05/18 20:27, , 4F
05/18 20:27, 4F
→
05/18 20:27, , 5F
05/18 20:27, 5F
→
05/18 20:28, , 6F
05/18 20:28, 6F
Eason 近期熱門文章
PTT偶像團體區 即時熱門文章